WEBMAN
Scroll Down

Σημασία της διατήρησης της ασφάλειας του domain name μιας επιχείρησης

6 απλοί τρόποι για να προστατευτείτε

  • 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
  • -

Η διατήρηση της ασφάλειας του domain name (όνομα χώρου) μιας επιχείρησης είναι άκρως απαραίτητη γιατί αποτελεί την ηλεκτρονική ταυτότητα της επωνυμίας της, αλλά και το «κλειδί» για το περιεχόμενο του ιστοτόπου της.

Ανεξάρτητα από το είδος της επιχείρησης που διαθέτετε, εάν το domain name σας ξαφνικά σταματήσει να λειτουργεί, θα μπορούσατε να μετράτε απώλειες σε χρήματα, πελάτες αλλά και να καταστραφεί η φήμη σας - ή ακόμα χειρότερα.

Ας δούμε μαζί 6 απλούς τρόπους που μπορούν να διασφαλίσουν το όνομα χώρου της επιχείρησης σας και να αποφύγετε διαδικτυακές απειλές, όπως:

• Eπιθέσεις phishing από hackers (Το phishing είναι μια τεχνική υποκλοπής κωδικών κατά την οποία παρουσιάζουν μία σελίδα ακριβώς ίδια με μια άλλη. Οι πιο γνωστές επιθέσεις phishing γίνονται σε παρόχους email και σε τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Η πιο συνηθισμένη τακτική είναι να εγκαταστήσουν στην χακαρισμένη σελίδα κάποια αρχεία που μοιάζουν με το περιβάλλον e-banking της εκάστοτε τράπεζας και μετά να στείλουν μαζικά emails σε ανυποψίαστα θύματα με σκοπό να ανοίξουν τη σελίδα και να βάλουν τους κωδικούς τους.)

• Επιθέσεις pharming (Το pharming είναι μία τεχνική υποκλοπής ευαίσθητων δεδομένων κατά την οποία οι επισκέπτες μιας ιστοσελίδας ανακατευθύνονται κάπου αλλού.)


Τρόποι διασφάλισης domain name

1. Θα πρέπει να γνωρίζετε από ποιον αγοράσατε το domain name της επιχείρησης σας, αλλά και την εταιρία που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας.

Αυτό απαιτείται γιατί υπάρχουν εγκληματίες του διαδικτύου που κλέβουν τα ονόματα χώρου εάν παραδείγματος χάριν έχετε καταχωρήσει την ιστοσελίδα σας σε μία εταιρία που είναι εξουσιοδοτημένη να πουλάει ονόματα χώρου, αλλά δεν είναι ίδια με αυτή που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας ή μπορεί να παρέχει ένα φιλοξενούμενο server.

Η κλοπή γίνεται μέσω ανακατεύθυνσης της ιδιοκτησίας του ονόματος χώρου με μία ειδοποίηση στον κάτοχο του ιστοτόπου, όπου αναφέρεται ότι χρειάζεται ανανέωση. Εάν ο κάτοχος δεχτεί να κάνει την ανανέωση, οι χάκερς αποκτούν άδεια ανακατεύθυνσης του domain name στους ίδιους.

Tip: Μπορείτε να επισκεφτείτε τη βάση δεδομένων WHO IS ώστε να δείτε τις πληροφορίες που εμφανίζονται για την επιχείρησή σας, αλλά και το χρόνο ανανέωσης του domain name σας και να μειώσετε την πιθανότητα να πέσετε θύματα εγκληματικής δραστηριότητας.

2. Προστατεύστε το απόρρητο σας.

Στη βάση δεδομένων WHO IS και σε άλλες παρόμοιες με αυτή, περιλαμβάνονται διάφορες προσωπικές πληροφορίες κατόχων ιστοτόπων όπως, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση email κλπ. Τα στοιχεία αυτά δυστυχώς είναι διαθέσιμα και στους hackers. Μπορείτε όμως να προστατευτείτε αν χρησιμοποιήσετε την ιδιωτική υπηρεσία εγγραφής, η οποία επιτρέπει τη χρήση του ονόματος, της διεύθυνσης και του αριθμού τηλεφώνου του καταχωρητή στο δημόσιο μητρώο χωρίς τις προσωπικές πληροφορίες του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή

3. Ελέγξτε τη βάση δεδομένων WHO IS για πιθανά σφάλματα.

Ανά διαστήματα θα πρέπει να επισκέπτεστε τη βάση δεδομένων WHO IS ώστε να βεβαιώνεστε ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύονται για την επιχείρησή σας είναι ακριβείς. Σε περίπτωση ιδιωτικής εγγραφής θα πρέπει να γίνει η επικοινωνία με την εταιρία ώστε να σας ενημερώσει για τις ιδιωτικές εγγραφές. Εάν εντοπίσετε κάποιο σφάλμα μπορείτε να το αναφέρετε στο σύστημα αναφοράς προβλημάτων δεδομένων ICANN WHO IS αλλά και να στείλετε ένα email στον εαυτό σας από την ανώνυμη διεύθυνση email του καταχωρητή. Εάν λάβατε το email, όλα είναι καλά. Εάν όχι, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον καταχωρητή σας.

4. Να γνωρίζετε πότε λήγει το domain name της επιχείρησης σας.

Εάν δεν γίνει εγκαίρως η ανανέωση του ονόματος χώρου τότε το χάνετε για πάντα.

Προσοχή!

Υπάρχουν εταιρίες που αναζητούν ονόματα χώρου που έχουν λήξει και τα αγοράζουν μόνο και μόνο για να τα πουλήσουν στην τιμή που επιθυμούν στους αρχικούς κατόχους τους.

5. Χρησιμοποιήστε το κλείδωμα μεταφοράς του domain name.

Με αυτό τον τρόπο απορρίπτονται όλα τα αιτήματα μεταφοράς του domain name της επιχείρησης σας σε άλλο καταχωρητή και προστατεύεστε από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

6. Προστατευτείτε από το cybersquatting.

Το cybersquatting είναι η πράξη κατοχύρωσης ενός domain name που μοιάζει με το δικό σας ή η απόκτηση ενός αχρησιμοποίητου domain name που μπορεί να φαίνεται νόμιμο αλλά δεν είναι. Οι cybersquatters προσπαθούν να ξεγελάσουν τους πελάτες πιστεύοντας πως έχουν βρει ένα αξιόπιστο και έγκυρο ιστότοπο ή σατιρίζουν έναν πραγματικό ιστότοπο.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Για το domain name webman.gr οι cybersquatters θα μπορούσαν να αγοράσουν το webmann.gr ελπίζοντας σε μία λάθος πληκτρολόγηση της διεύθυνσης URL. Υπάρχει μία πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των δύο domain name. Η διαφορά αυτή είναι ένα επιπλέον "n".

Γι’ αυτό, για να μην κινδυνεύετε από cybersquatters καλό θα ήταν να αγοράσετε όλα τα κύρια domain name για κάθε χώρα που δραστηριοποιείται η επιχείρησή σας, αλλά και τα domain name με διαφορετικές καταλήξεις όπως .com, .net, .org κλπ.

ΠΙΣΩ
W